Verkiezingsdebat met de Kiesmannen

Verkiezingsdebat met de Kiesmannen

Nederland was in de ban van de Tweede Kamer verkiezingen die op woensdag 17 maart plaats hebben gevonden. Wij vinden het als Vereniging belangrijk dat heel Nederland haar stem kan laten horen. Daarom leek het ons verstandig en leuk om een verkiezingsdebat te organiseren op L.A.N.X. Studenten zijn namelijk van groot belang voor de uitslag van de verkiezingen, maar twijfelen vaak nog over hun politieke voorkeur. De opkomst in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar was vier jaar geleden slechts 67 procent: een laag percentage voor een leeftijdsgroep die juist meer vertegenwoordigd zou moeten worden in de Tweede Kamer. Door het organiseren van een verkiezingsdebat kon studentenvereniging L.A.N.X. studenten van verschillende partijen op de hoogte brengen. Niet alleen leden van L.A.N.X., maar ook andere Amsterdamse verenigingen, de Landelijke Kamer van Verenigingen en de onderwijsinstellingen zijn op de hoogte gebracht van het debat zodat zij ook mee konden kijken. Het debat was live te volgen via een livestream en was via dezelfde link terug te kijken. Er kwamen grote partijen op het debat af: VVD, CDA, D66, PvdA, GroenLinks en nieuwkomer Volt. Gelukkig waren De Kiesmannen er om het debat in goede banen te leiden met een luchtige ondertoon, want de gemoederen liepen soms hoog op. Om het verhitte debat af en toe te blussen werden de kijkers voorzien van muzikale intermezzo’s van De Kiesmannen. Het debat was een groot succes en is meer dan 650 keer bekeken, wat maar weer bewijst dat studenten wel degelijk interesse hebben in politiek! 

Groot succes online Muziekbingo

Het is een raar en apart jaar. Voor iedereen in de wereld, voor alle inwoners in ons koude kikkerlandje en ook voor ons als Vereniging. Borrels gaan niet door, jaar 2020 heeft geen normale Kennismakingstijd gehad en er kan alleen maar in kleine groepjes in huizen worden afgesproken. In het begin van het jaar kon er nog met 4 mensen zittend aan een tafel – net als in de horeca – op L.A.N.X. geborreld worden, zolang er afstand kon worden gehouden. Niet veel later werd het maximale aantal teruggedrongen naar 30 personen per ruimte en kort daarop volgde een verbod op het schenken van alcohol omdat alle horecagelegenheden – en daarmee ook L.A.N.X. – gesloten moesten worden.

Daarom is het belangrijk om te kijken naar hoe het nog wél kan in deze bizarre tijden. Hoe kunnen we er nog voor zorgen dat wij elkaar kunnen zien, dat wij verbonden blijven en dat de eerstejaars elkaar leren kennen?

Afgelopen vrijdag is er voor de hele Vereniging een muziekbingo georganiseerd via Zoom. Met meer dan 500 aanmeldingen verdeeld over de disputen die L.A.N.X. rijk is, bleek dit een groot succes. Vanuit allerlei verschillende huizen werd er fanatiek meegedaan en de telefoon stond roodgloeiend met leden die beweerden bingo te hebben gehaald. De prijzen varieerden van een uitgebreid Ziggo pakket voor het ideale voetbalweekend, tot het laten thuisbezorgen van een favoriet menu van de McDonalds en verschillende waardebonnen.

Het succes van deze online activiteit heeft bewezen dat zelfs met de zeer beperkte mogelijkheden die wij nu hebben als Vereniging, wij toch met elkaar verbonden blijven. We kijken uit naar het organiseren van meer activiteiten en als het niet fysiek kan, dan moet het maar online! Al kunnen wij natuurlijk niet wachten om iedereen weer op Sociëteit te mogen ontvangen!

Eerste digitale Kennismakingstijd ooit

Dat de Kennismakingstijd van 2020 er anders uit zou gaan zien dan ooit tevoren was al vroeg dit jaar bekend. Door de uitbraak van het coronavirus in Nederland zou de KMT niet kunnen verlopen zoals heel de Vereniging normaal gesproken gewend was. Vanaf april begon de 140ste Senaat al met het bedenken van verschillende alternatieve KMT’s en zij concludeerden van een KMT op 1,5 meter in augustus de voorkeur had. Maandenlang werden de plannen en draaiboeken voor deze KMT uitgedacht, tot de persconferentie van de overheid op 6 augustus roet in het eten gooide. Drie dagen na deze persconferentie zou de 1,5 meter KMT beginnen, maar Mark Rutte vertelde op donderdagavond van 6 augustus dat wervingsactiviteiten van studentengezelligheidsverenigingen de hele maand augustus verboden zouden worden. Hierdoor ging er helaas een streep door onze 1,5 meter KMT.

 

Al snel werd er besloten dat L.A.N.X. ondanks alle tegenslagen sowieso een jaar 2020 moest binnenhalen deze zomer. Hier was nog maar één optie voor: een digitale KMT. Anderhalve week had de Senaat de tijd om deze digitale KMT op te zetten en gelukkig lukte dit op tijd. Op maandag 17 augustus startte de digitale KMT en deze is afgelopen weekend op 30 augustus afgerond. Door het digitale aspect konden wij opschalen wat het aantal toelatingen betrof. Ruim 300 aspirant-leden kregen dit jaar de kans om lid te worden van L.A.N.X. en een dispuut te vinden dat goed bij hen past. Ondanks dit hoge aantal toelatingen hebben wij alsnog veel mannen en vrouwen uit moeten loten door de grote interesse in onze Vereniging dit jaar. Wij hopen dat vele van de uitgelote inschrijvingen van dit jaar zich volgend jaar nog een keer inschrijven voor L.A.N.X.!

KOMLANX op de L.A.N.X. Experience!

Helaas kunnen festivals en vele andere leuke feestjes deze zomer niet doorgaan door het coronavirus. De Intreeweek en de ID-week zullen er een stuk anders uitzien dan normaal en het wordt ook lastiger om je te oriënteren op het gebied van studentenverenigingen. L.A.N.X. organiseert normaal gesproken in augustus vijf grote promotiefeesten en een L.A.N.X.-festival op Thuishaven, maar ook dat zit er dit jaar helaas niet in.

Is er dit jaar dan echt geen mogelijkheid om een keer sfeer te komen proeven op de Sociëteit van L.A.N.X.?

Niet getreurd, dit is zeker wel mogelijk! Op 30 en 31 juli en 6 en 7 augustus organiseren wij op onze Sociëteit namelijk de L.A.N.X. Experience! Tussen 16.00 en 21.00 uur zullen wij onze deuren openen voor iedereen die benieuwd is hoe het er op zo’n Sociëteit nou precies aan toegaat. Er zal de gelegenheid zijn om al je vragen te stellen, leden te ontmoeten en natuurlijk om een (of meerdere…) biertje(s) te drinken.

Heb jij altijd al willen weten of er nou echt in elke hoek van het pand tappunten te vinden zijn? Of wat het nou inhoudt als een studentenvereniging ‘traditioneel’ is? Trommel dan al je vrienden op en KOMLANX op een van de bovengenoemde dagen!

Wil je zeker zijn van een plek? Vul dan het volgende document in om aan te geven wanneer je wil komen: Aanmelden

Tot op de L.A.N.X. Experience!

facebook
instagram