Geschiedenis

GESCHIEDENIS VAN DE VERENIGING

Op 4 oktober 1880 is Het Studentencorps aan de Vrije Universiteit opgericht door de heer Abraham Kuyper. De visie was om oreren mogelijk te maken, mensen bijeen te brengen en kennis te delen. Na het groeien van L.A.N.X ontstonden er groeperingen binnen de Vereniging die men organiseerde binnen studierichtingen of afkomst. Later werden dit disputen genoemd.

 

 

Sinds 1880 kent L.A.N.X. een lange en rijke geschiedenis zo heeft L.A.N.X. geholpen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en is het de thuis geweest van bekende nederlanders zoals Jan Peter Balkenende en Geert Mak.

GESCHIEDENIS VAN DE SOCIËTEITEN

[qode_workflow animate=”yes” line_color=”#1e5e1d”][qode_workflow_item title_tag=”h2″ subtitle_tag=”h3″ image_float=”yes” image_alignment=”right” title=”Nieuwezijds Voorburgwal 167″ subtitle=”1991″ text=”Op 16 augustus 1991 werd ‘Nieuw L.A.N.X.’ aan de Nieuwezijds Voorburgwal 161-167 geopend. De aangekochte panden hadden reeds vele bestemmingen gehad: kantoor, woonhuis, nachtclub en theater. Er wordt wel eens gesuggereerd dat er in de huidige Senaatskamer ooit een katholieke schuilkerk gevestigd was.

Grolsch kocht het complex eind jaren ’80 en opende de luxe sociëteit ‘De Wereld’ die echter al na enkele maanden op de fles ging. Grolsch had de panden grondig verbouwd. De oorspronkelijk indeling was verloren gegaan, evenals de meeste mozaïeken van Elsenburg. Staal en beton overheersten.” image=”15996″ circle_border_color=”#15660b”][qode_workflow_item title_tag=”h2″ subtitle_tag=”h3″ image_alignment=”left” title=”Herengracht 384-a” subtitle=”1973″ text=”In 1973 werd de Sociëteit aan de Herengracht 384-a betrokken. Deze Sociëteit bestond uit een souterrain met een voorbar, een lange gang en aan de achterzijde een benedenbar en een bovenbar. In de tuin zetelde de Senaat in een authentiek grachten tuinhuis. Vandaar dat de naam voor de Senaatskamer nog steeds ‘Tuinhuis’ luidt. Boven de Sociëteitruimtes waren studentenkamers. Deze opzet bleek niet succesvol: achttien jaar lang speelden klachten van de bovenburen het Corps parten. Problemen met de bovenburen op de Herengracht en ruimtegebrek (er waren geen commissiekamers en de Stichting zetelde in een veredelde bezemkast, bovendien had de Vereniging eind jaren ’80 zo’n 900 actieve leden), brachten het Corps ertoe om op zoek te gaan naar een nieuwe Sociëteit.
” image=”16035″ circle_border_color=”#15660b”][qode_workflow_item title_tag=”h2″ subtitle_tag=”h3″ image_float=”yes” image_alignment=”right” title=”Korte Leidsedwarsstraat 14-3″ subtitle=”1931″ text=”Van 1931 tot 1973 was de Corps Sociëteit gehuisvest op de Korte Leidsedwarsstraat 14-3. In 1948 kreeg de Sociëteit de naam L.A.N.X., wat staat voor ‘Leonum Arida NutriX’ (i.e. ‘Waar de dorstige leeuw zich laaft’). De verhalen over het steile trapgat waarin veelvuldig piano’s en lege glazen verdwenen, doen nog op iedere reünistendag de ronde. Net zoals het verhaal van het Sinterklaasfeest waarop de goedheiligman op een heuse ezel naar boven kwam. In 1970 fuseerde het VU-Corps met de dames van de V.V.S.V.U. en werd de nieuwe naam s.v. I.A.N. (Institutio Amicitiae Nostrae) aangenomen. Eisen van de brandweer noopten de Vereniging om in 1973 het pand in de Korte Leidsedwarsstraat te verlaten.” image=”16034″ circle_border_color=”#15660b”][qode_workflow_item title_tag=”h2″ subtitle_tag=”h3″ image_alignment=”left” title=”Herengracht 556″ subtitle=”1926″ text=”Pas in 1926 betrok het Studentencorps aan de Vrije Universiteit zijn eerste echte Sociëteit. Een patriciërspand aan de Herengracht 556. Daarvoor konden de Corpsleden terecht in onder andere het Volkskoffiehuis ‘De Vreugde’ aan het Rapenburg, de Lees- en Conversatiezaal van het hospitium van de Vrije Universiteit aan de Keizersgracht en The American Bar aan het Rokin. De Herengracht werd echter in 1931 al weer verlaten.” image=”16033″ circle_border_color=”#15660b”][/qode_workflow]