Incident dispuuts kennismakingstijd


Op 30 augustus 2023 zijn wij erachter gekomen dat er in november 2022 tijdens de dispuutskennismakingstijd van een van onze disputen (Ares) ernstige misstanden hebben plaatsgevonden. Tijdens een gesprek met De Groene Amsterdammer kregen wij een zeer ongepaste brief onder ogen met mensonterende opdrachten die in het buitenland moesten worden uitgevoerd. Wij zijn hier enorm van geschrokken. De brief en de opdrachten gaan in tegen alles waar wij als Vereniging voor staan.

Eerstejaars van het desbetreffende dispuut kregen in dit geval een brief en een lijst mee met opdrachten die zij moesten vervullen in het buitenland. In de brief werd vermeld dat de eerstejaars geen contact mochten hebben met de buitenwereld en werd gezegd dat hun social media 24 uur per dag werden gemonitord. De lijst met opdrachten die de eerstejaars hadden ontvangen, was een puntenklassement waarbij elke opdracht punten oplevert. Deze lijst bestaat uit ongeveer tachtig opdrachten. De opdrachten waren onderverdeeld in categorieën variërend van ‘Algemeen’, zoals ‘jat een item uit The Buddhist Stripteaseclub’ tot ‘Dames en Seksgerelateerd’ zoals ‘regel een vluchteling’ en ‘naai een emmer in een steeg’, waarbij emmer staat voor vrouw. Iedere dag moesten de eerstejaars beeldmateriaal van de uitgevoerde opdrachten als bewijs uploaden. In de brief werd vermeld dat aan het eind van de reis een ranglijst wordt opgesteld. De laatste vijf in de lijst konden een sanctie verwachten waarbij de laatste drie een nog zwaardere sanctie daarbovenop zouden krijgen.

Wij hebben direct alle jongens die mee waren op deze reis in contact gebracht met onze vertrouwenspersoon, om te praten over hun ervaringen. Het desbetreffende dispuut hebben we voor onbepaalde tijd geschorst en ook meteen uitgesloten van onze Kennismakingstijd. Dat betekent dat zij geen nieuwe aspirant-leden erbij krijgen. De inhoud van de brief past op geen enkele manier bij de normen en waarden van onze Vereniging en de samenleving. Wij schamen ons dan ook diep voor de brief. We voelen ons ook verslagen en belazerd.

Op dit moment onderzoeken wij de zaak en kijken we samen met de onderwijsinstellingen naar de vervolgstappen. Wij nemen verdere maatregelen om ervoor te zorgen dat dit gedrag niet nog eens plaatsvindt.

Tags in: